Skip to content

2021’de İş Zekası Alanında En Çok Konuşulacak Trendler

Omreon-Bi-2021

Son on yılda iş zekası devrimine tanıklık ettiğimizi söyleyebiliriz. 2020, iş zekası sektörü için özellikle önemli bir yıldı. Artık farklı büyüklükteki şirketlere iş zekası analitiğine ihtiyaç duyup duymadıkları sorulmuyor. Bunun yerine kendi özel işleri için en iyi iş zekası çözümünün hangisi olduğunu soruluyor.

Günümüzde karar almak için hangi sürece sahip olursa olsun iş zekasından yararlanan şirketlerin sayısı hızla artmaya devam ediyor. İş zekası çözümleriyle kendi süreçlerini güçlendirirken elde ettikleri faydayı da maksimuma çıkaran şirketler, öte yandan dijitalleşme yolunda da sağlam adımlarla ilerliyor.

Peki neden iş zekası ve iş analitiği tercih ediliyor?

Son yıllarda veriye dayalı iş kültürü, verilerin günlük operasyonlara ve stratejik iş kararlarına entegrasyonu ile şirketlere rekabet avantajı sağladı. Rekabet avantajını korumak isteyen işletmeler artık iş zekası ve iş analitiğinden daha çok faydalanıyor.

İş zekası ve iş analitiği; hızlı ve esnek sorgulamaya, doğru veriler ile analiz yapmaya, bir işletmenin performansını operasyonel ve finansal olarak izlemesine ve kişisel rapor oluşturulabilmesine olanak tanıyor. Bu sayede şirketler günlük operasyonlarında önemli iyileştirmeler yapabiliyor.

Günümüzde, iş zekası uygulamalarına ilişkin teknolojik gelişmeler, elde edilen faydanın maksimum noktaya ulaşması yönünde şekilleniyor. İş zekası teknolojisinin yaygınlaşmasıyla beraber verilerin değerlendirilmesi ve karar verme arasında geçen zaman ve çaba önemli ölçüde kısalmaya devam ediyor.

Gelin, 2021’in iş zekası alanındaki en yeni trendlerini birlikte inceleyelim.

1.     Yapay Zeka (Artificial Intelligence) ve Makine Öğrenmesi (Machine Learning)

Önümüzdeki yıl en çok duyacağımız trendlerin başında yapay zeka ve makine öğrenmesi geliyor. Yapay zeka ve makine öğrenimi, analitik ve veri yönetimiyle etkileşim şeklimizde devrim yaratmaya devam ediyor. İşletmeler artık statik ve pasif raporlama yöntemlerini bir kenara bırakıp, her an neler olduğunu görmelerini sağlayan ve bir şeyler ters giderse uyarı veren proaktif analitiğe yöneliyor.

Yapay zeka algoritması gibi çözümler, geçmiş eğilimlerden ve kalıplardan öğrendiği için yüksek doğruluk yüzdesi ile anormallikleri tespit edebiliyor. Bu sayede, beklenmedik bir olay anında gerekli işlemler tetiklenerek sistem kullanıcısına uyarı gönderebiliyor.

Yapay zekanın iş zekası çözümlerinde sunduğu diğer bir özellik ise, ölçeklendirilmiş içgörü kabiliyeti.

İçgörü kabiliyeti sunan araçların mevcut verileri daha iyi anlayıp değerlendirerek yüksek kaliteli içgörülere ulaşması nedeniyle kullanıcıların BT geçmişine sahip olmasına bile artık gerek duyulmuyor. Hızlı ve güvenilir içgörüler, kullanıcılara önemli ölçüde zaman tasarrufu sağlıyor.

2.     Doğal Dil İşleme (Natural Language Processing)

Doğal dil işleme (NLP), iş zekasının anlaşılmasına önemli bir katkı sağlayan trend olarak öne çıkıyor. Doğal dil işleme, insan ve makine arasındaki doğrudan iletişimi kolaylaştırmak için dilin bilgisayar destekli işlenmesine yönelik kullanılan teknik ve yöntemlerdir. NLP, geniş yapay zeka alanının bir parçası ve insanların veriyle sohbet etmesini sağlayan bir araç.

NLP’ye en iyi örnek olarak chatbotları (sohbet robotları) verebiliriz. Chatbotlar sayesinde artık birçok şirket müşterilerine 7/24 destek verebiliyor. Önümüzdeki yıllarda da, NLP’nin iş dünyasındaki birçok farklı endüstride çok daha aktif rol oynayacağını söyleyebiliriz.

3.     Tahmine Dayalı Analiz (Predictive Analytics)

Tahmine dayalı analiz gelecekteki olasılıkları tahmin etmek için mevcut veri kümelerinden bilgi çıkarma uygulamasıdır. Birkaç alternatif senaryo ve risk değerlendirmesi de dahil olmak üzere kabul edilebilir bir güvenilirlik düzeyiyle gelecekte neler olabileceğini gösterir.

Günümüzde işletmeler, mevcut veri setlerini kullanarak müşterilerini, ürünlerini ve iş ortaklarını daha iyi anlamaya, potansiyel riskleri ve fırsatları belirlemeye yönelik olarak tahmine dayalı analiz tekniğini kullanıyor.

Örneğin bir havayolu şirketi, tahmine dayalı analiz kullanarak düzenleyeceği bir uçuş için hangi fiyattan kaç bilet satacağına karar verebilir. Öte yandan, oteller doluluk oranını en üst düzeye çıkarmak için herhangi bir gecede konaklayabilecek kişi sayısını tahmin ederek oda fiyatlarını ayarlayabilir.

4.     Bulut Veri Geçişi

2021’de veriler, artan bir hızla buluta taşınmaya ve bulutta saklanmaya devam edecek. Bu durum, birçok şirketin veri stratejisini gözden geçirmesine sebep olacak. Verileri bulutta saklamak şirketlere düşük maliyet, erişim kolaylığı, güvenlik, esneklik ve ölçeklenebilirlik gibi pek çok avantaj sağlıyor.

Artık dünyanın dört bir yanında birçok şirket çeşitli veri kaynaklarının avantajlarından faydalanmak için hibrit çözümleri (private cloud+public cloud) deneyimliyor. 2021’de de çoklu bulut (multi cloud) stratejilerinin yaygınlaştığını göreceğiz.

5.     Dijital Asistan

Dijital asistanlar ilerledikçe öğrenmek ve kişiselleştirilmiş konuşma deneyimi sağlamak için gelişmiş yapay zeka (AI), doğal dil işleme, doğal dil anlama ve makine öğrenimi kullanıyor.

Algoritmalar, satın alma tercihleri, konum, aile büyüklüğü gibi tarihsel bilgileri birleştirerek, davranış kalıplarını tanımlayan veri modelleri oluşturabiliyor ve ardından veri eklendikçe bu kalıpları iyileştirebiliyor da. 

Dijital asistanlar, bir kullanıcının geçmişini, tercihlerini ve diğer bilgilerini öğrenerek karmaşık soruları yanıtlarken, öneri ve tahminlerde bulunuyor ve hatta sohbet başlatabiliyor. Önümüzdeki yıllarda veriyle çalışan herkesin, yapay zeka ve doğal dil işleme yardımıyla yaratılmış “sesle çalışan” dijital asistanlar ile donatılacağı öngörülüyor.

Biliyoruz ki veri odaklı olmak artık bir ideal değil, modern iş dünyasının gereği. 2021, iş zekasından maksimum değeri elde etmeye doğru ilerlemenin heyecan verdiği bir yıl olacak.

Omreon’da tüm iş zekası araçlarına hakim uzman ekibimiz ile uçtan uca DWH, ETL, BI projeleri gerçekleştiriyoruz. İş zekası yolculuğunuza başlamaya veya 2021 trendlerine ayak uydurmaya hazırsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz.